Immunerősítés gyümölcs-, gyógy- és zöld teákkal
Mielőtt orvoshoz fordulnánk számos probléma esetén, először a teásdoboz tartalmát vesszük szemügyre és vetünk be jó néhány teaféleséget. Nem véletlenül. Számos teafajta hasznos egészségügyi tulajdonságát igazolta a tudomány. Remek ásványianyag-forrás és igen gazdag antioxidánsokban.
Megelőzésre
A zöld tea a cserje frissen leszedett leveleiből készül. A „szüret” után azonnal kigőzölik azokat, így nem indulnak be az oxidációs folyamatok. Nagyon magas antioxidáns tartalma miatt igazi adu-ász az immunerősítésben. A benne lévő, viszonylag sok koffeinnek köszönhetően az agy normál működését segíti. Blokkolja az adenozin neurotranszmittert, így az agyban a dopamin és a noradrenalin (norepinefrin) szintje megnövekszik. Ez tiszta elmeállapotot és éberséget eredményezhet.
Az Afrikából származó rooibos, más néven fokföldirekettye teát remek vérnyomáscsökkentőként említik. Bizonyítottan blokkolja egyes érfalösszehúzó enzim működését. A gyógyteák számos pozitív hatásáról és felhasználási területéről is könyvtárnyi anyag áll rendelkezésre.
Mikor melyiket?
A teát eredetileg is gyógyitalként fogyasztották. A rohanó élettempónkból származó számos negatívum ellensúlyozható egyes teafélékkel. A hatásokat alátámasztják az évszázados megfigyelések, melyekből ma már sokat tudományosan is igazoltak. Például a kamilla megnyugtat, igazi áldás egy stresszes hétfő ezzel indítani a napot. A borsmenta segít, ha puffadunk, görcsök kínozzák a gyomrot, vagy talán nehéz volt az ebéd. A vörösáfonya-málna gyümölcstea-keverék természetes módon csökkenti a koleszterinszintet. A nátha- vagy influenzaszezonban a citromos gyömbértea segíti a kellemetlen tünetek csillapítását.
A teafogyasztás maga csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek, a magas vérnyomás kialakulását, és a koleszterinszintet is kordában tartja. Gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását a szájüregben a benne lévő katekineknek köszönhetően. Mivel emésztőrendszerről beszélünk, magát a gyomrot és a bélrendszert is óvja emiatt.
Vagy élénkít, vagy megnyugat
Aki nem ihat valami miatt kávét, mégis szüksége van egy kis felpörgetésre, a fekete, az oolong és a zöld tea erejét vetheti be. Ezekben a teafajtákban magasabb a koffeintartalom.
A teából azonban lassabban jut be a véráramba, mint a kávéból, hatása mégis elhúzódóbb. De csakis az előírt ideig szabad őket áztatni.
A gyümölcsteák telt, csodálatos íze elvarázsol. Üdék, frissek, illatosak és színükkel is csábítanak. Vitamin-, antioxidáns- és ásványianyag-tartalmuk fajtától függő. Bátran lehet velük kísérletezni.